'Meer paprika’s en minder pillen'

12-09-2017    08:06   |    KAS TuinbouwCommunicatie

"Wat wij willen is meer paprika’s en minder pillen. Aan ons als tuinbouwsector de taak om te zorgen voor gezonde voedsel.” Deze uitspraak deed Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland afgelopen vrijdag bij het Healthy Food Congress in het World Forum in Den Haag. Daarnaast pleitte hij voor het aanstellen van een minister van Gezondheid in het nieuw te vormen kabinet.

Ruim driehonderd bezoekers uit de gezondheidszorg en de groente- en fruitsector kwamen hier bij elkaar om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. “Van een gezonde leefstijl heb je je hele leven plezier”, aldus Van der Tak. Met gezonde producten kan de groente- en fruitsector bijdragen aan een gezond aanbod. “Westland is de versapotheek van de wereld”, meent hij. Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis toonde zich verheugd over de aanwezigheid van zoveel bondgenoten in de zaal die, ieder vanuit hun eigen motivatie, een bijdrage kunnen leveren aan een hogere consumptie van groenten en fruit.

Een aantal best practices toonde aan dat het inderdaad mogelijk is om kinderen op jonge leeftijd groente te laten eten en om leefstijlgerelateerde ziektes zoals Diabetes type 2 te genezen met een gezonde leefstijl. Waar ligt de verantwoordelijkheid voor gezonde voeding? Daarover verschillen de inzichten. Een grotere rol voor de overheid, bepleitte Louise Meincke, van Research Fund International in Londen, dat zich bezig houdt met wereldwijd onderzoek naar kanker en het voorkomen daarvan. “De overheid kan er voor zorgdragen dat de omgeving gezonder is en consumenten daarmee in bescherming nemen.”  Een inzicht dat verder werd gedeeld door Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU. “Gezond leven moet je zelf doen, maar de overheid kan je wel helpen. Armoede, opleiding, urbanisatie en stress, hebben veel invloed op je gezondheid. Als je die niet aanpakt heeft de rest niet zoveel zin. Inmenging van de overheid is daarbij onvermijdelijk."

Zorgen voor gezond voedsel
De passie van Koen Joosten, kinderarts bij Eramus MC is het voorkomen van ziekten.  Daarbij deed hij de voor een wetenschapper en arts opmerkelijke uitspraak in relatie tot een pragmatische aanpak: “Wetenschappers moeten uit hun ivoren toren komen. Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt. Iedereen weet dat we vroeger, toen we voornamelijk plantaardig voedsel aten, gezonder aten dan tegenwoordig. Hij wil een grotere rol voor groenten en fruit in het dagelijkse eetpatroon. 

Het belang van gezonde voeding begint al voor de geboorte. Regina Steegers-Theunissen, van Erasmus MC ontwikkelde met haar team een app die aanstaande ouders  helpt in het maken van gezonde keuzes. Gebruik van de app leidde daadwerkelijk tot een hogere inname van groente- en fruit. Kinderen aan de groenten krijgen is niet zo moeilijk als je smaak voorop stelt. Dat is in ieder geval de ervaring van Ingrid Cayet, oprichter van Madaga die full time maaltijden kookt voor kinderdagverblijven. 

Gezonde generatie
Tijdens de wrap up aan het einde van het congres, concludeerde Rob Baan dat het 8 miljoen euro kost om alle 400.000 kinderen van 0-4 jaar op kinderdagverblijven van 80 gram groenten te voorzien en 50 miljoen euro om alle kinderen op basisscholen van groenten te voorzien. “Daarmee kunnen we een hele  generatie gezond voorbereiden op de toekomst en de bedragen zijn peanuts vergeleken bij de bedragen die nu worden geïnvesteerd in medicijnen. Het zou mooi zijn als de overheid hier een handje bij gaat helpen."

Het Healthy Food Congress werd georganiseerd door Stichting Food for a better life style, in samenwerking met een aantal gerenommeerde wetenschappers, zorgprofessionals, innovators en professionals in groente- en fruit. Stichting Food for a better lifestyle is een initiatief van het  Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen, GroentenFruit Huis en Koppert Cress. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Kansen led door samenwerking'

Samenwerking door de keten heen kan de kansen van led-belichting voor de sierteeltsector benutten, of is misschien wel hard nodig. Dat was...

'Belang goede foto's onderschat'

Een eerste weblog van Merel Barendse-Prins. Zij is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie rondom FloraXchange. Barendse-Prins...

Tuinbouw 'sexy' op de kaart

Carolina Sevilla gaat in januari helpen om de tuinbouw een sexy imago te geven. De Costaricaanse zal tijdens de Vakantiebeurs samen met...

Floral art in plaats van banners 21-09-2017    09:57
'Uitbuiting is businessmodel' 21-09-2017    09:56
'Vlot bijsturen in komkommer' 21-09-2017    09:51
Louis Kester naar Florpartners 21-09-2017    09:45
Priva lanceert starterscomputer 21-09-2017    09:33
Fiscale consequenties op een rij 21-09-2017    09:30
Vervoersverbod bijen in Drenthe 21-09-2017    09:28
Meubels van schimmel (film) 21-09-2017    09:25
NL houtsnippermarkt in beeld 21-09-2017    09:06
DOOZO verder als EKOMENU 21-09-2017    08:55
  Ga naar het nieuwsarchief